Resistente bakterier kan sprede sig fra jord

Hvert år dræber resistente bakterier millioner af mennesker. Ny forskning kan være med til at stoppe det.

Sygdomme som blærebetændelse, diarré eller lungebetændelse, der normalt er ufarlige, kan pludselig føre til døden, hvis bakterierne bag sygdommen ikke kan bekæmpes med antibiotika.

Antibiotikaresistens er ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO blevet en af de alvorligste trusler mod menneskers sundhed, og problemet er voksende i store dele af verden.

Nu tyder en ny dansk-amerikansk undersøgelse på, at bakterier fra jorden kan spille en afgørende rolle for spredningen af den farlige resistens. Det skriver Videnskab.dk.

I undersøgelsen, som netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift Science, har forskerne fundet dokumentation for, at jordbakterier har "parret sig" med sygdomsbakterier, som er kendt for at inficere patienter på hospitalerne.

Og det er ikke godt. Det betyder nemlig, at de forskellige bakterietyper har udvekslet gener imellem sig, som gør dem resistente overfor antibiotika.

Men selvom det er en velkendt proces, at forskellige bakterietyper kan bytte gener, har forskerne hidtil ikke kunnet finde reel dokumentation for, at jordbakterier og sygdomsbakterier har udvekslet antibiotika-resistente gener.

- Man har manglet en form for link, som kunne bevise, at der var sket en overførsel af generne for nylig. Det er det link, vi har fundet, forklarer Morten Sommer, som er professor ved Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han er en af forskerne bag den nye undersøgelse, der dog ikke giver svar på, hvordan bakterierne har mødt hinanden og fået udvekslet gener.

Et bud er, at genudvekslingen kan være sket via en slags "mellemmand" - altså en bakterie, som både kan leve i jorden og i mennesker - eller ved direkte kontakt, eksempelvis ved at et menneske spiser jordrester fra frugt og grøntsager.

- Uanset, hvordan udvekslingen af gener er sket, så er det vigtigste, at vi nu ved, at antibiotikaresistens kan spredes via miljøet, og at det kan ske over relativt kort tid. For det betyder, at vi kan bruge den viden til at stoppe spredningen, siger Morten Sommer.

/ritzau/