Kun få homoseksuelle har gjort brug af muligheden for at blive gift i en kirke, siden Folketinget gjorde homovielser lovlige 15. juni i år, viser en rundringning til landets stifter.
Kristeligt Dagblad har talt med biskopperne i 9 af landets 10 stifter, og tilsammen har de kun kendskab til fem tilfælde, hvor et par af samme køn er blevet viet i kirken denne sommer.
Københavns Stift oplyser, at der er viet homoseksuelle par i perioden, men har ikke noget præcist tal.
Lise-Lotte Rebel, biskop i Helsingør Stift, har indtryk af, at provstier og sogne ikke oplever store ændringer i søgningen.
Ingen officiel statistik
- Min fornemmelse er, at det ikke er det store tilløbsstykke, siger hun.
Samme oplevelse har Elisabeth Dons Christensen, biskop over Ribe Stift:
- Jeg har ikke hørt om nogen vielser, efter at den nye lovgivning trådte i kraft. Jeg tror, jeg ville have hørt om det, hvis de var der, selvom jeg ikke kan være 100 procent sikker, siger hun.
Der findes ikke statistik for vielser af homoseksuelle i folkekirken. Præsterne har ingen pligt til at indberette til biskopperne, når et homoseksuelt par vies, og biskoppernes tal er udelukkende et udtryk for, hvor mange vielser de har kendskab til.
Sekularisering og hård tone
Danmarks Statistik oplyser, at 81 homoseksuelle par blev gift i perioden 15. juni-16. juli 2012. Men tallet omfatter både borgerlige og kirkelige vielser.
Hvis det viser sig, at homoseksuelle i høj grad vælger kirken fra, når de giver hinanden deres ”ja”, skyldes det dels en generel sekularisering i samfundet, dels den hårde tone i debatten, mener lektor i sociologi ved Roskilde Universitet Christel.
Hun mener, at der er lang vej igen, før homoseksuelle vil føle tryghed ved at henvende sig til kirken for at blive gift, selvom ændringen er et skridt i den rigtige retning.