Når en arbejdsplads vælger at gøre arbejdstiden fuldstændigt røgfri, er det en god grund af flere grunde.
Det siger Kræftens Bekæmpelse, der glæder sig over, at Aarhus Kommune vælger at indføre rygeforbud for alle ansatte i kommunen i arbejdstiden.
- Set fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det godt af to grunde, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen.
- Dels støtter det dem, der gerne vil holde op - de bliver ikke fristet. Dels forebygger det, at nye, unge medarbejdere begynder at ryge. Mange begynder nemlig at ryge, når der sker et skift i deres liv.
Godt for det sociale
Når det er kommunerne, der tager sig af folks sundhed, så er det naturligt, at kommunerne også går forrest og er rollemodeller ved at sige nej til røg på jobbet.
Men det er ikke kun godt for sundheden, når færre begynder at ryge og færre dermed skal bruge arbejdstid på at brænde smøger af.
- Det er godt for det sociale liv på arbejdspladsen, når der ikke længere er to hold pauser - en for rygerne og en for ikke-rygerne. For hvad hvis chefen er med på det ene hold? Kan man så risiskere, at vigtige aftaler bliver lavet dér?
En privat sag
Kræftens Bekæmpelse har lavet en opgørelse, der viser, at en ryger bruger omkring 10 procent af arbejdstiden på at ryge.
Derfor er det også godt for bundlinjen, når medarbejdere kvitter smøgerne. Og når alt kommer til alt, så vil Kræftens Bekæmpelse gerne have, at rygning bliver en privat sag på linje med indtag af alkohol.
- Rygning skal være en sag, der hører til privatlivet og som arbejdsgiveren ikke skal vide noget om. Arbejdsgiver skal bare sige, at det ikke er noget, man må bruge arbejdstid på, siger Inge Haunstrup Clemmensen.