Hvert år bliver et stort antal politiklagesager ifølge Politiken opgivet, fordi det ikke kan lade sig gøre at finde frem til de betjente, der er klaget over.
Det oplyser både direktøren for den nyoprettede politiklagemyndighed, Kirsten Dyrman, og den netop afgåede formand for Politiklagenævnene i Danmark, advokat Helle Lokdam, over for avisen.
- Det er et meget seriøst problem, siger Helle Lokdam.
Hundredevis af sager
Hun anslår, at mellem 100 og 150 af de 700 klagesager, hun gennem to og et halvt år i Politiklagenævnet for København har haft i hænderne, er endt med, at de involverede betjente ikke har kunnet identificeres.
- Det er ikke betryggende for folks retssikkerhed, at man har en klageordning, hvor man ofte ikke kan komme til bunds i sagerne, fordi man har problemer med at identificere de betjente, der er klaget over, siger Helle Lokdam.
Sager henlægges
Den seneste uge har der været voldsom debat om en klagesag, hvor statsadvokaten efter to og et halvt års efterforskning opgav og derefter genåbnede sagen om at finde frem til de betjente, som en uskyldig terroranholdt har klaget over.
Men sagen er langtfra enestående, bekræfter Kirsten Dyrman. Hun er direktør i Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der ved årsskiftet overtog opgaven med at behandle klager over politiet.
Allerede nu har DUP måttet henlægge en række klagesager, fordi det ikke har været muligt at finde frem til de betjente, der er klaget over.
- Vi har sager, hvor vores mulighed for at finde ud af, hvad er der sket, er strandet på, at vi simpelthen ikke har kunnet finde frem til den pågældende politimand, siger Kirsten Dyrman.
Skal kunne identificeres med numre
På landsplan forventer DUP at modtage i alt 1500 klagesager i løbet af 2012. Advokat Helle Lokdam opfordrede for mere end to år siden til at indføre et system, der gør det muligt at genkende politifolk ved den slags aktioner.
Direktør Kirsten Dyrman fra den nyoprettede politiklagemyndighed ser også gerne, at politifolkene får numre.
Mens SF og Enhedslisten ønsker at indføre numre på politifolkenes uniformer, er både S og R nu parate til at tale om ordningen. Justitsminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at kommentere problemet over for Politiken.
/ritzau/