Efter 35 år som storryger var nikotinplaster og -tyggegummi nødvendigt, for at Tine Christensen kunne tage sig sammen til at kvitte smøgerne. Hun er en af de mange, der røg sin sidste cigaret i januar, fordi hun var bekymret for sit helbred.
- Jeg ville gerne have det bedre, og være fri for at være slave af cigaretterne. Men det var svært, og jeg havde aldrig klaret det uden nikotinprodukterne, siger Tine Christensen til DR Nyheder.
Nikotin øger risiko for hjerte-kar-sygdomme
Nu er der gået seks måneder, og Tine Christensen er stadig glad for at kunne tage et stykke nikotintyggegummi, når rygetrangen melder sig. Og hun er ikke den eneste.
En undersøgelse fra 2011 viser, at 41 procent af dem, der bruger nikotinerstatning som for eksempel tyggegummi og plaster, har brugt det i mere end et år.
Derfor råder Danmarks Apotekerforening alle, der har brugt nikotinprodukter i et halvt år eller mere til at trappe ned nu. For selvom nikotin ikke er kræftfremkaldende, kan det nedsætter blodomløbet og dermed øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Nikotin er gift
Derfor er apotekernes rygestopvejledere opmærksomme på, at kunderne både skal have en plan for at stoppe med cigaretterne og en plan for at stoppe med nikotinprodukterne.
- Nikotin er jo et giftstof. Det er noget, man kan bruge til nedtrapning, så man kan klare sin hverdag uden cigaretter, men det er ikke noget man skal bruge i længere tid, siger Helle Bouth Meyer, der er rygestopinstruktør på Greve Apotek.
På rette vej
Tine Christensen er godt klar over problemet, så hun er begyndt at skifte hvert andet nikotintyggegummi ud med et almindeligt stykke tyggegummi.
- Jeg er på rette vej, men jeg er også opmærksom på, at det ikke skal gå for hurtigt. Hvis jeg trapper for hurtigt ud, er jeg er bange for, at jeg får et tilbagefald. Så jeg tager det stille og roligt, siger Tine Christensen.
På alle landets apoteker kan man hente nedtrapningsskemaer og få en snak om, hvordan man kan lægge en plan for nedtrapningen og vænne sig helt af med nikotinen efter et rygestop.