Eksperter: Politikere favoriserer vindindustrien

Vindindustrien bliver favoriseret af et bredt politisk flertal. Det vurderer tre eksperter i forvaltning og miljø.

Vindindustrien bliver favoriseret af et bredt politisk flertal. Det vurderer tre eksperter i forvaltning og miljø. (© DR)

Frem mod 2020 skal der stilles cirka 900 kæmpevindmøller op rundt om i Danmark. Men de kommende møllenaboer vil ikke blive lige så godt beskyttet mod støj som naboer til anden industri. Vindindustrien bliver nemlig favoriseret af et bredt politisk flertal.

Det vurderer tre eksperter i forvaltning og miljø. Politiken har bedt dem om at gennemlæse aktindsigt i udarbejdelsen af en bekendtgørelse om lavfrekvent møllestøj, der kom i december 2011. Under udarbejdelsen understregede Miljøstyrelsen flere gange, at støjreglerne »ikke måtte blive skærpet, så de ville medføre begrænsninger for vindmøller«.

- Videnskabelige råd om støjgrænser er tilsyneladende om ikke ignoreret, så i hvert fald modificeret, så de passer med den magtfulde vindkraftindustris holdninger, siger Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet, til Politiken Søndag.

Ministeren afviser

Han bakkes op af professor i statskundskab Peter Munk Christiansen og professor i miljøret Peter Pagh.

Konsekvensen er ifølge akustikeksperter på Aalborg Universitet, at langt flere naboer vil mærke lavfrekvent møllestøj – der typisk føles, som om der står en lastbil i tomgang lige uden for deres vinduer.

Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin vurderer, at bekendtgørelsen ikke i tilstrækkeligt omfang beskytter mod sundhedsrisici ved støjgenerne.

Miljøminister Ida Auken (SF) afviser kritikken i en mail til Politiken:

- Enhver kan se, at industrien er utilfreds med de krav, vi er nået frem til. Jeg har haft det ene bråvallaslag efter det andet med dem om denne her sag. Derfor er det lidt paradoksalt, hvis sagen skal fremstilles, som om vi bøjer os, skriver hun.