Antallet af grupper under Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller er tredoblet til 153 på kun godt et år.
Men det boom kunne have været væsentlig mindre, hvis kommunerne var bedre til at udnytte deres muligheder for at placere møllerne, mener flere foreninger.
- Kommunerne og vindmøllefirmaerne burde gøre mere for at opkøbe enkelte billige boliger i naturfattige landbrugsområder, så der skabes naboløse områder med plads til møller, siger Nora Skjernaa Hansen, natur- og planmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.
Staten giver tilskud
Sekretariatschef Christian Ege fra Det Økologiske Råd er enig:
- Der er placeringsmuligheder for langt flere landmøller, hvor der både tages hensyn til naboer og natur, siger han til Politiken.
Begge foreninger mener, at det godt kan lade sig gøre inden for rammerne af kommunernes stramme økonomi - blandt andet fordi staten giver et vist beløb per mølle som tilskud til lokalsamfundet.
Få frivillige købsaftaler
Kommunerne har kun i enkelte tilfælde forsøgt at lave frivillige købsaftaler med husejerne.
En arbejdsgruppe under Miljøministeriet tjekker i øjeblikket muligheden for som sidste udvej at bruge egentlig ekspropriation.
Gruppen har meldt foreløbigt ud, at kommunerne i nogle tilfælde godt kan bruge ekspropriation, men dens endelige rapport kommer tidligst i forsommeren.
Nye muligheder
Også andre muligheder udnyttes ikke tilstrækkeligt, mener foreningerne: Det gælder blandt andet de nye, lempede afstandskrav for møller, opstillet tæt på store veje og jernbaner, som en arbejdsgruppe under Transportministeriet åbnede for i sommer.
Formanden for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), erkender, at der nok er enkelte kommuner, der ikke undersøger alle muligheder for placeringer.
Han opfordrer især kommunerne til at tjekke, om møller nu med fordel kan rykkes tættere på veje og jernbaner, hvor der i forvejen er støj.
- Men som hovedregel gør kommunerne i den grad, hvad de kan. De fleste kommuner vil gøre rigtig meget for at undgå naboprotester. Men det bliver jo ikke lettere at finde placeringer med den ret vilde udbygning af de store møller, vi står over for, siger Martin Damm til Politiken.