Hvert år får omkring ti gravide her i landet konstateret brystkræfter under graviditeten.
Den 36-årige Lone Engelhardt Holde tæller med i den statistik. Da hun var i 24. uge, fik hun den barske besked, at hun havde brystkræft, skulle opereres og have kemobehandling.
- Det var et kæmpe chok - det var forfærdeligt. Den første tanke var, om jeg skulle dø af kræften. Og hvad med mit barn - skulle det fødes før tid ? Det fortæller Lone Engelhardt til DR Nyheder.
På Rigshospitalet fik hun den kontante besked, at hun efter operationen skulle begynde på kemobehandlingen, og at den ikke ville skade det ufødte barn i livmoderen.
Kort tid efter fik Lone fjernet hele højre bryst og en del lymfekirtler i armhulen. Efter operationen gennemgik hun tre kemobehandlinger, samtidig med at hendes ufødte datter voksede sig større.
Mange kender ikke til det
- Tankerne drejede sig meget om det ufødte barn - jeg havde det rigtig skidt med at få cellegiften ind i kroppen, mens mit barn lå derinde. Og spørgsmålene fra omgivelserne fyldte også meget. Mange ved jo ikke, at gravide kan få kemobehandling uden, at det går ud over det ufødte barn, forklarer Lone.
Den 8. januar sidste år fødte hun en sund og rask datter, der har fået navnet Lea. Få uger efter fødslen fortsatte den nybagte mor med kemobehandlinger og senere 25 strålebehandlinger.
I dag er Lone erklæret rask. Når hun husker tilbage på tiden lige efter Leas fødsel, er det ord som godt og lykkelig, svært, hårdt og uoverskueligt, der popper op.
- Jeg var jo lykkelig for, at alt var gået godt, men jeg orkede ikke at skulle fortsætte med den hårde kemobehandling igen. Men min onkolog (kræftlæge) overbeviste mig. I dag er Lone erklæret rask.