Feltpræster velsigner soldater før krig

Heftig debat om præsters rolle i Afghanistan. Biskopper mener, præsterne overskrider deres rolle, fordi sejrstegn og -råb blandes med velsignelsen.

Når danske kampsoldater i Afghanistan forlader lejren for at tage på patrulje eller operation, er det blevet ren praksis, at kristne feltpræster velsigner soldaterne lige inden. Men det skaber nu heftig debat i kirken og Forsvaret.

Ved velsignelsen gør præsten korsets tegn, og ofte efterfølges det af kampråb, to bank på brystet og et sejrstegn. En yderst upassende blanding af krig og kristendom, lyder kritikken.

Problematisk at koble kristendom og krig

Menig Anton Piil Tarding fra Søborg ved København var udsendt i Afghanistan i 2010. Hver gang han og soldater fra delingen skulle ud på opgaver, foretog feltpræsten velsignelser ved porten til lejren.

Han fortæller, at soldaterne stod i en halvcirkel omkring feltpræsten, nogle knælede ned og bøjede hovedet.

Men Anton Piil Tarding mener, velsignelserne går hen og blander krig og kristendom sammen på en upassende måde.

- Det er problematisk, for vi skal ikke gå i krig for vores religion, siger han til DR Nyheder.

Velsignelser er ren praksis

En række feltpræster og tidligere udsendte soldater oplyser til Avisen.dk, at velsignelserne er blevet ren praksis. Og det får nu flere af landets biskopper på barrikaderne.

- Det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at Danmark ikke fører religionskrig - det er ikke sådan, at vi sender kristne korsriddere ud for at bekæmpe islam, siger biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen.

Feltpræster bruger riddertegn

Youtube-klip viser, at feltpræsterne slutter velsignelser af med to fingre i vejret som et 'v' - og to slag på brystet. Det er et gammelt sejrs- og riddertegn, forklarer hærprovst, Thomas Hansen Beck til DR Nyheder:

- Det er jo bare at slå sig på brystet, alle har jo set, det forekommer i for eksempel ridderfilmen Braveheart, det er jo ganske harmløst. Det man signalerer, det er, at I er i mit hjerte, og jeg tror, I vinder. Det ville være lidt tåbeligt at stå og sige som feltpræst, at jeg tror I taber, fortæller han.

Hærprovst: Feltpræster opildner ikke men støtter

Thomas Beck har selv været udsendt til Afghanistan som feltpræst tre gange og står til daglig for at rekruttere og uddanne feltpræsterne.

Han mener, at biskopperne overreagerer, når de vil have stoppet ritualet.

- Feltpræsterne opildner ikke til krig, de trøster dem, og de indgyder dem det indre mod, som kan bære tunge byrder på en let måde. Det er vores opgave, og det er det, vi gør, siger han.

Ifølge ham kan soldaterne godt selv skelne mellem kristendom og krig. - Jeg er sikker på, at vores soldater er så velbegavede, at de godt kan se, at det her ikke er et spørgsmål om at helliggøre krigen, fortæller hærprovsten.

Soldat: Præster skal ikke opildne

Ifølge soldat Anton Tarding er præsterne gode støtter - men de skal ikke opildne soldaterne til deres krigsopgaver, når de skal ud af lejren.

- Det er forkert, og det hører ingen steder hjemme. Vi har vores officerer til at lede soldaterne, og vi har vores præster til at guide åndeligt, siger han.