Læger kan ikke være objektive, når de omtaler medicin, samtidig med at de er aflønnet af medicinalfirmaet bag produktet, lyder kritikken fra Peter Gøtzsche, der er professor på Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet.
Det gælder også de to læger, der ifølge Ekstra Bladet skriver om rygestoppillen Champix for Sundhedsstyrelsen og på samme tid får penge fra producenten Pfizer for at holde foredrag om Champix. Pillen er mistænkt for at være skyld i tre dødsfald.
- Man er generelt for positiv over for lægemidler, når man er på firmaernes lønningsliste. Jo mere positiv man er, jo mere attraktiv er man for firmaerne, siger Peter Gøtzsche til DR Nyheder.
"Tangenten er skrå"
En af de to læger under kritik, Martin Døssing, erkender, at han kan være påvirket af at få løn af Pfizer:
- Jeg vil godt indrømme, at tangenten er skrå, og måske er man alligevel ikke helt uvildig, der hvor man gerne vil være det. Det kan jeg ikke udelukke, siger Martin Døssing til DR Nyheder.
Han vil ikke komme med et skud på, hvor meget han har fået betalt af Pfizer hen over årene. I 2011 har han dog kun holdt et foredrag på Pfizers regning, siger han.
For Martin Døssing er det væsentlige at komme rygningen til livs, frem for hvem der betaler hvem.
- Det det handler om for mig, det er at halvdelen af danske rygere kommer til at dø af deres vane. Derfor er jeg interesseret i at hjælpe dem, så godt jeg kan til at holde op,.
Vil hellere have løn af staten
Martin Døssing så dog helst, at han blev aflønnet af andre end medicinalindustrien for sine foredrag. Det kunne for eksempel være gennem staten eller en fond.
- Men sådan er virkeligheden ikke i dag. Alternativet er, at jeg ikke vil tage ud og holde foredrag, og så kan det være de finder en, der ikke har samme ekspertise, som jeg bilder mig ind, at jeg har.
Lægeforeningen arbejder lige nu for et etisk kodeks på området.