Jo længere distancer vi flyver, og i jo højere luftlag flyet befinder sig i, jo større kosmisk stråling bliver vi udsat for.
Det er kendt viden for flybesætninger, mens flyrejsende næppe nogensinde har hørt om fænomenet kosmisk stråling.
Men det bør de, mener en pensioneret luftkaptajn. Han truer nu med at trække den danske stat for retten, for kosmisk stråling medfører øget risiko for kræft, og den viden bør flypassagerne have.
Forhøjet risiko
Peer Widar Wollenberg henviser til udenlandsk forskning fra bl.a. Canada og Island, som viser en større forekomst af kræft blandt flypersonale.
- Nogle forretningsrejsende flyver lige så meget eller mere end besætninger, og de bør da have den viden, mener Peer Widar Wollenberg.
EU har siden 90erne krævet, at luftfartselskaber holder nøje regnskab med, at de ansatte ikke overskrider grænsen for kosmisk stråling. Nærmer personalet sig grænsen, bliver deres vagtplaner lagt, så de flyver kortere ruter eller på distancer, hvor strålingen ikke er så stor.
- Når EU vurderer, at flypersonale er udsat for en risiko, så må hyppigt flyrejsende også, være det, og derfor må de også være omfattet af EU-direktivet, mener Peer Widar Wollenberg.
Advokater bakker op
Peer Widar Wollenberg er godt klar over, at nogen vil betragte ham som en fantast. Derfor har han bedt Bech-Bruun, et af Danmarks største advokatfirmaer, om at vurdere sagen.
- De bakker mig op i min fortolkning og siger, at jeg kan anlægge sag mod den den stat med påstand om, at passagerne er omfattet af direktivet, siger Peer Widar Wollenberg.
Hans ærinde er ikke at piske en stemning op.
- Det her gælder jo ikke for de danskere, der tager til Mallorca én gang om året. Der er alene tale om, at meget rejsende i et demokrati som det danske har krav på information, så de kan træffe et informeret valg.
Information på vej
Statens Institut for Strålebeskyttelse mener, at EU-direktivet alene gælder for flybesætninger, ikke desto mindre planlægger instituttet nu at lægge mere generel information ud på sin hjemmeside.
- Der vil være informationer at finde om emnet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside inden årets udgang, siger Kaare Ulbak.
Han understreger samtidig, at stråledoserne ved flyvning er meget små, og at man aldrig risikerer at blive ramt af en voldsom dosis ved flyrejser.