Vi smider langt flere agurker i salatskålen, end vi gjorde for få år tilbage. I 1993 spiste hver dansker 4,8 kg agurker om året, det var steget til hele 8,4 kg agurk i 2006.
Siden da er der ikke kommet mange flere danske agurker i indkøbskurven. Til gengæld er importen af agurker forøget markant, skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk.
Skoleagurker og tzatziki
- I 2000 importerede vi 17,2 millioner kg, mens vi i 2010 hentede 30,6 millioner kg til landet. Det svarer til, at hver dansker næsten har fordoblet sit forbrug af importerede agurker på ti år fra ca. 3 kg i 2000 til 5,5 kg i 2010, siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen.
Han mener, det især er det øgede fokus på sundhed, der har fået danskernes agurkeindtag til at stige markant.
- Skoleagurken er efterhånden blevet en fast bestanddel i den almindelige danske skolemadkasse og agurkestave, agurkesalat og andre grøntsager er blevet en fast bestanddel af ethvert hovedmåltid. Men også danskernes smag for eksotiske retter som f.eks. tzatziki kan forklare, hvorfor vi har næsten fordoblet vores forbrug af agurker," siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen.
Dansk agurkeavl stagnerer
Han vurderer, at de danske agurker i dag udgør under halvdelen af den samlede mængde agurker, der bliver spist herhjemme.
- I 2006 udgjorde danske agurker halvdelen af forbruget, men efter årtusindeskiftet er det danske væksthusareal faldet, så den importerede andel er formentlig noget større i dag," siger Klaus Jørgensen.
Stort fokus på danske grøntsager
I grøntsagsbranchen tror man dog, at især danskernes fokus på pesticidforbruget og fødevaresikkerheden kan få vækst i den danske produktion igen.
- Det er ærgerligt, at vi ikke med det samme kan øge produktionen, for lige nu har danskerne faktisk et stort fokus på at købe danske grøntsager, der er dyrket under optimale miljømæssige forhold, herunder at der ikke bliver vandet med overfladevand. Men med bedre rammevilkår for de danske gartnere vil det kunne blive et vindererhverv, siger Allan Rømer.