Højesteret får første sag med 14-årige

Højesteret skal se på 14-åriges sager for første gang, siden den kriminelle lavalder blev sænket i fjor.

Højesteret skal se på 14-åriges sager for første gang, siden den kriminelle lavalder blev sænket i fjor. (Foto: © Claus Berthelsen)

Som de yngste i moderne dansk retshistorie har to 14-årige piger fået lov til at få deres sag bedømt af landets fornemste dommere i Højesteret.

Det er Procesbebevillings-nævnet, der mandag har besluttet, at give de voldsdømte piger lov til at føre deres sag helt til tops i retssystemet. Det er første gang, at 14-årige kommer for Højesteret, siden den kriminelle lavalder blev sænket i fjor.

Dømt for vold

Pigerne er i by- og landsret idømt en såkaldt ungdoms-sanktion. Det er et to-årigt socialpædagogisk behandlingsforløb, som både indebærer ophold på en lukket og en åben institution.

Pigerne er dømt for vold mod en 17-årig pige. Pigerne har både taget halsgreb på den 17-årige og slået hende mindst tre gange i ansigtet med knytnæver.

Ungdomssanktionen er et alternativ til en egentlig frihedsstraf og kan gives til unge under 18. Den benyttes hovedsageligt i forbindelse med vold og røverier. Af mange anses ungdomssanktionen som en strengere straf end en "almindelig" dom.

Ungdomssanktionen betyder to måneders ophold på en lukket institution, altså en regulær frihedsstraf, og derefter 12 måneder på en åben institution. Siden følger 10 måneders kommunalt opsyn.

Kun principielle sager

En "almindelig" voldsdom ville måske udløse et par måneders indespærring på en lukket institution og er dermed i manges øjne en mildere straf. Flere unge foretrækker derfor en normal frihedsstraf fremfor en ungdomssanktion.

I mange år har den kriminelle lavalder ligget på 15 år. Børn under 15 kunne ikke strafforfølges, men det blev lavet om sidste sommer, da Folketinget vedtog at sænke lavalderen til 14 år.

Det er kun i helt særlige og principielle tilfælde, at Højesteret behandler sager, som både har været en tur gennem by- og landsret. Sagen kan kun komme i Højesteret, når Procesbevillingsnævnet giver lov.

/ritzau/