Der er ikke noget underligt ved, at danske skoleelever ikke klarer sig bedre i Pisa-testen, når kommunerne skærer ned i timetal og lærernes efteruddannelse.
- En fjerdedel af skolerne overholder ikke minimumtimetallet. 50 procent af eleverne i overbygningen er skoletrætte. Det har en konsekvens for indlæringen, siger formanden for Danske Skoleelever, Troels Boldt Rømer, og fortsætter.
- Undervisningsministeren vil løse de dårlige resultater ved at proppe flere elever i klasserne. Jeg ville gerne høre om hvad det er for en logik, som ligger bag, siger Troels Boldt Rømer.
På 18. plads
I den nye PISA-undersøgelse ligger Danmark på en 18.-plads blandt 33 lande i læsning. Samtidig er Danmark rykket ned på en 12.-plads i matematik mod en 10.-plads i Pisa-undersøgelsen fra 2006.
- Det er nedslående men ikke overraskende. Besparelserne i kommunerne giver sig udslag i resultaterne. Det er superærgerligt, men der er ikke noget, der tyder på, at det bliver bedre med det folkeskoleudspil, der kommer onsdag, siger Troels Boldt Rømer.
Onsdag offentliggør undervisningsminister Tina Nedergaard (V) regeringens udspil til en ny folkeskolereform. Den vil blandt andet indeholde mere frihed til kommunerne til at indrette større klasser og fokus på læsning i de små klasser.
Skal flytte fokus
- Fokus er helt forfejlet. Regeringen skal fokusere på mellemtrinnet og de ældste klasser. Tidligere undersøgelser har jo vist, at det går meget godt i de små klasser, fordi det er der, fokus har været, siger Troels Boldt Rømer.
Han køber heller ikke undervisningsministerens argument om at åbne op for større klasser for at lave fleksible holddelinger med to lærere.
- Jeg vil vædde 100 kroner med ministeren på, at når otte ud af 10 kommuner skal spare, så vil vi se større klasser til næste år, siger Troels Boldt Rømer.