Det er lovsjusk, når integrationsminister Birthe Rønn Hornbech sender lovudkast i høring og blot giver de høringsberettigede parter tre dage til at svare. Sådan lyder den skarpe kritik fra landets advokater og en stribe interesseorganisationer, skriver Politiken Søndag.
Torsdag formiddag sendte integrationsministeren et nyt lovforslag om gebyrer på udlændingesager i høring, og allerede i morgen mandag skal kommentarerne ligge på ministerens bord.
Uacceptabel kort frist
Den korte svarfrist betyder, at flere organisationer ikke kan nå at aflevere deres input, inden forslaget fremlægges i Folketinget i den kommende uge.
- Det er uacceptabelt med så kort en høringsfrist, siger Torben Jensen, generalsekretær i Advokatsamfundet, der har alle landets advokater som medlemmer.
Det konkrete lovforslag indfører en stribe gebyrer, når udlændinge søger om opholdstilladelse. Gebyrerne ved førstegangsansøgninger går op til 6.100 kroner, og samtidig skal det koste, når man søger om forlængelse af sin opholdstilladelse – eller når man klager over Udlændingeservices afgørelser.
En kortslutning
Advokatsamfundet kalder den tre dage korte høringsfrist "en kortslutning af den demokratiske beslutningsproces":
En stribe institutter og interesseorganisationer, blandt andet Institut for Menneskerettigheder og Amnesty International, langer også kraftigt ud efter den korte svarfrist:
»Vi vil selvfølgelig svare, men vi når det ikke til på mandag. Det er umuligt for os, siger Ole Hoff-Lund, pressechef i Amnesty International.
Minister mere realistisk
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forklarer, at den kun tre dage korte svarfrist skyldes, at det nye forslag er en del af finansloven 2011, der skal vedtages inden jul. Samtidig understreger ministeren, at hun stadig foretrækker "en lang høringsfrist":
- Men jeg lever nu i en helt anden verden, der er mere realistisk. Det må jeg nok indrømme, efter jeg nu har været minister i tre år, siger hun.