Hver tiende medlem af HK, der er gået på efterløn, fortryder og vil gerne tilbage til arbejdsmarkedet, hvis det kunne lade sig gøre.
Og faktisk havde over halvdelen af efterlønnerne planlagt at blive ved med at arbejde - men blev tvunget til at tage hul på deres otium, før de selv ønskede det.
Det viser en undersøgelse foretaget af fagforbundet HK og Politiken Research blandt 3.300 HK-medlemmer over 60 år.
Skjult arbejdskraftreserve
Mange af dem, der har svaret, siger, at de ligefrem blev presset ud af deres job - og det undrer formanden for HK, Kim Simonsen.
Han påpeger, at der bliver stor mangel på arbejdskraft i blandt andet servicefagene om få år og mener, at undersøgelsen afslører, at der er "en skjult arbejdskraftreserve, der vil noget".
- Tallene viser klart, at de fleste gerne bliver i job, hvis der var arbejde til dem. Eller hvis der bare var nogle bedre chefer, siger Kim Simonsen.
Nedsat tid holder på ældre medarbejdere
Hver tredje af de HK'ere, der helst var fortsat på arbejdsmarkedet, siger, at "gentagne omorganiseringer" fik dem til at pakke sammen.
Andre peger på opskruet arbejdstempo, og på at deres arbejdsområder forsvandt. En del fortæller, at der kom ny ledelse, som ikke syntes, at de ældre medarbejdere var kompetente nok.
Og hvad kunne have fået disse tusinder af mennesker til at blive på det danske arbejdsmarked, hvor der om få år vil være stor mangel på hænder?
Her peger HK'erne først og fremmest på nedsat tid. Ekstra ferie eller andre arbejdsopgaver er også med på efterlønnernes ønskeseddel.
Gammeldags med seniorpolitik
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener chefkonsulent Erik Simonsen, at deciderede seniorordninger er gammeldags.
- Mulighed for orlov, uddannelse og anerkendelse er almengyldigt for medarbejdere. Det er ikke specifikt koblet til alder. Ældre medarbejdere skal have samme muligheder som de yngre, men jeg har svært ved at se, hvorfor 58-årige skal behandles som noget specielt, siger Erik Simonsen.
Han afviser, at danske virksomheder er for dårlige til at holde på de ældre:
- De seneste 10 år er historien om ældre på arbejdsmarkedet en fantastisk succeshistorie. Beskæftigelsen er gået markant frem for 50+.
Skal tale efterløn tidligt
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) peger på, at tilgangen til efterlønsordningen er faldende. Hun satser på "et langt, sejt træk" for at få flere til at blive i jobbet:
- Vi skal arbejde for, at flere tager den her snak med hinanden tidligt ude på virksomhederne, så de ikke fortryder efterlønnen, som det fremgår af den nye undersøgelse, at hver tiende gør, siger Inger Støjberg.