2338 gange rykkede fogeden ud de første seks måneder af 2010 for at sørge for, at folk blev smidt ud af deres bolig. Det viser nye tal fra Domstolsstyrelsen.
Der er tale om en stigning på 12,4 procent i forhold til første halvår 2009.
Den kraftige stigning kommer bag på socialminister Benedikte Kiær (K), som i marts 2010 sagde at regeringens initiativer på området virkede, og at kurven var knækket.
- Jeg håbede virkeligt, at kurven var knækket, men finanskrisen og den stigende ledighed har trukket i den anden retning, og der er brug for yderligere tiltag. Nu vil jeg blandt andet gå ind og se på, om vi kan give udlejeren ret til at kræve, at huslejen bliver betalt over PBS. En rapport fra SFI har vist, at tre ud af fire lejere, der bliver smidt ud af deres bolig, har svært ved at styre deres økonomi, siger Benedikte Kiær.
I 2002 var der i alt 1823 såkaldte effektive udsættelser, hvor fogeden gav en hånd med. Siden er tallet steget hvert eneste år, og i 2009 var der i alt 3912 af den type udsættelser. Det svarer til en gennemsnitlig årlig stigning på godt 11 procent fra 2002 til 2009.
Voksende fattigdom
Og stigningen vil formentlig fortsætte i mange år endnu, med mindre regeringen tager fat på den egentlig årsag, nemlig den voksende fattigdom, mener boligordførerne fra både S og SF.
- Vejen frem er at sørge for, at folk har råd til at betale deres husleje. Tallene afspejler, at der er blevet flere fattige danskere, og samtidig er der blevet færre billige boliger, siger Thomas Jensen fra Socialdemokraterne.
Han vil nu kalde socialministeren i samråd i sagen.
SF's boligordfører, Peter Westermann, tror ikke på, at en tvungen brug af PBS løser ret meget.
- Det handler jo ikke om, at folk er blevet dårligere til at huske, at de skal betale husleje. Det handler om, at folk har færre penge at betale med, siger han.
/ritzau/