Venstre vil nu gøre det nemmere for nogle og sværere for andre at blive familiesammenført med en udlænding.
Som reglerne er i dag, skal begge parter være fyldt 24 år for at blive familiesammenført i Danmark. Den regel er lavet for at undgå tvangsægteskaber.
Men reglen rammer også danskere, der er forelsket i en udlænding og vil gifte sig på helt reel vis, erkender Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen.
Risikovurdering
Derfor vil partiet nu have en risikovurdering i stedet for en alder til at bestemme, om man kan blive familiesammenført tidligere.
I Holland er udlændinge inddelt i forskellige risikogrupper. Holland har således kategoriseret nationaliteterne efter, hvor stor risikoen er for tvangsægteskaber.
Den model vil Venstre kigge nærmere på.
Ser på Holland
- Hvis man har fundet en model i Holland, som er bedre end den danske, så skal vi da se fordomsfrit på den, siger Karsten Lauritzen til P1 Morgen.
- Det er min mission at sikre en lovgivning, hvor vi rammer dem, der ønsker tvinge nogen ind ægteskaber, men ikke lægger andre unødige hindringer i vejen, siger han.
Afviser diskrimination
Karsten Lauritzen afviser, at der er tale om diskrimination.
Han peger på, at Danmark allerede i dag inddeler andre lande i forskellige risikokategorier, når de søger om visum til Danmark.
Samtidig er der også forskel på, hvilke regler, der gælder for EU-borgere og for folk uden for EU.
- Der er ikke tale om et ønske om at udelukke nogen fra at blive familiesammenført, men blot at lave en lovgivning, der kigger på en risikovurdering. Det gør vi også på en række andre områder, siger integrationsordfører Karsten Lauritzen.
Venstre undviger
Venstre vil ikke sige, hvilke lande, der udgør den største risiko, når det drejer sig om tvangsægteskaber.
- Det har jeg ikke mulighed for at pege præcist på. Men vi ved jo, at USA og Australien ikke har tradition for tvangsægteskaber, tilføjer Karsten Lauritzen.
Menneskerettigheder
Hvis modellen i Holland giver anledning til at indføre det samme i Danmark, så skal juridiske eksperter se på, om det overholder de europæiske menneskerettigheder, lover han.
- Det vil kræve, at man skal dykke dybere ned i materien og finde dokumentation for, hvad risikoen er. Selvfølgelig er det forbundet med en masse problemer. Det er det meste lovgivning, siger venstres integrationsordfører.