Landets kommuner har på bare et år sagt farvel til 352 administratorer i ældreplejen og i stedet sagt goddag til 2.274 flere omsorgs- og plejemedarbejdere, der yder praktisk hjælp til de ældre. Det fremgår af en dugfrisk opgørelse, som Socialministeriet har udført for Berlingske Tidende på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
2,6 procent flere "varme hænder"
I 2007 proklamerede tidligere indenrigsminister og nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at "kolde hænder" i fremtiden skulle veksles til "varme hænder."
I skyggen af skandalen om snyd med hjemmehjælp blandt ansatte i Håndværkerhaven i København, glæder socialminister Benedikte Kiær (K) sig over, at der fra 2008 til 2009 blev næsten otte procent færre administratorer og 2,6 procent flere "varme hænder". Dermed ser regeringens stort anlagte kvalitetsreform ud til at virke efter hensigten.
- Det er en meget fin udvikling. Det har været et erklæret mål, at der skulle være mindre administration, så kræfterne i stedet kunne bruges på hjælp til de ældre, som det hele jo drejer sig om. Det er også en udvikling, vi har understøttet med afbureaukratisering og forenkling af regler, siger Benedikte Kiær til Berlingske Tidende.
FOA: Ekstra fokus på ressourcer
Forbundsformand Dennis Kristensen fra de ansattes fagforening FOA anerkender, at der er kommet flere varme og færre kolde hænder:
- Regeringens afbureaukratiseringsplan har sat ekstra fokus på, hvordan ressourcerne skal bruges i ældreplejen. Desuden har den økonomiske krise betydet, at en række ledige hjemmehjælperstillinger er blevet besat. Endelig har kommunerne også taget højde for, at der bliver flere ældre, siger Dennis Kristensen.
Tilfredse ældre
I 2009 var ni ud af ti ældre tilfredse med hjemmehjælpen, fremgår det af en national brugerundersøgelse.
Også Københavns sundhedsborgmester, Ninna Thomsen (SF), peger på brugernes generelle tilfredshed, selv om hun i går måtte politianmelde to hjemmehjælpere fra Håndværkerhaven for bedrageri med registrering af plejebesøg.