Danskernes forbrug af antidepressiv medicin er eksploderet de seneste ni år. Siden 2001 er forbruget af lægemidler mod depression steget med 96,2 procent. Det fremgår af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen.
For ifølge Lægemiddelstyrelsen spiste danskerne sidste år 154,6 millioner dagsdoser af antidepressiv medicin, mens vi i 2001 "kun" spiste 78,8 millioner dagsdoser.
- Det er en bekymrende udvikling. Mange ville formentlig kunne hjælpes bedre, hvis det var nemmere at få betalt psykologhjælp frem for tilskud til medicin, siger Sofie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.
Hun påpeger, at der er danskere, der har stor gavn af de depressive lægemidler.
- Men det er også udtryk for, at vi lever i en kultur, hvor flere og flere danskere mener, at det at have ondt i livet, at have en eksistentiel krise er noget, der skal ordnes med en pille, siger Sofie Hæstorp Andersen.
DF: Lægerne er for hurtige til at udskrive
Dansk Folkeparti er overrasket over, at forbruget af antidepressiv medicin er blevet ved med at vokse.
- Jeg havde forventet, at det ville gå ned, fordi rigtig mange i sin tid gik over til lykkepiller, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.
- Jeg mistænker lægerne for måske at være lidt for hurtige til at udskrive medicin, og at der er for få tilbud om terapeutisk behandling, siger hun.
Sundhedsordfører for Venstre, Birgitte Josefsen, er derimod ikke spor overrasket over det høje tal og ser stigningen som positiv.
- Jeg ser ikke nødvendigvis noget negativt i, at der er sket en eksplosion. Der er blevet udviklet nogle medicinske præparater, som kan hjælpe den enkelte patient, så hvorfor skal man ikke gøre det, når det nu er psyken, de har ondt i, siger hun.