Har du din mobil med på toilettet?
Hvis ja, så find straks afspritteren frem.
- Det, man har på sine hænder, får man også på sin telefon. Der er omkring en million bakterier på et tommelfingeraftryk. Prøv så at tænke på, hvad der er på mobilen, siger afdelingslæge Elsebeth Tvenstrup Jensen, Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.
iPhone færre bakterier
Problemet er, at det ikke er nemt at rengøre sin mobil, da man jo ikke bare lige kan vaske den af med vand og sæbe. Afdelingslægen opfordrer derfor til dagligt at tage en rengøringsserviet og tørre mobilen af.
- Og så vil jeg faktisk bedømme en iPhone som mindre risikofyldt, da man bedre og nemmere kan gøre den ren, siger hun.
Toiletbakterier
Statens Serum Instituts bedste råd er at være meget omhyggelig med håndhygiejnen og helt undgå at tage mobilen med ud på det lille hus.
Før du får set dig om, er mobilen nemlig omdannet til en bakteriebombe af rang, da du både rører ved dørhåndtag og lås, før du sætter dig på brættet med din mobil og giver dig til at sms'e eller tjekke email.
- Ud over dine egne bakterier får du også andres bakterier på hænderne. Hvis man har Roskildesyge, udskiller man 1 million virus per gram diarre. Der skal blot 10-100 virus for at blive syg, så pas på, advarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Mobil i plastikpose
En helt almindelig forkølelse kan uden problemer leve videre i bedste velgående på din mobil. Det er derfor en god ide at spritte hænderne af, inden du rører ved din mobiltelefon.
- Hvis du er snothamrende forkølet, kan du putte en mobiltelefon i en plastikpose og bruge tasterne gennem den. Det er dog ikke nemt med en iPhone. Husk også, at hvis du udsætter din mobil for et kæmpe nys eller blod, så tør det væk med det samme, lyder det.
På sygehusene er retningslinjer ved brug af vagttelefoner. Her skal man have rene hænder, hver gang man rører ved en telefon, som man i øvrigt skal rengøre hyppigt.