Et ganske særligt, stort jordskælv

Jordskælvet fredag aften i Nord-og Vestjylland var særligt stort efter danske og nordeuropæiske forhold. Der er målinger 1800 kilometer væk, fortæller statsseismolog Søren Gregersen.

Jordskælvet fredag aften i Nord-og Vestjylland var særligt stort efter danske og nordeuropæiske forhold. Der er målinger 1800 kilometer væk, fortæller statsseismolog Søren Gregersen i et interview med DR Nyheder:

Hvad er det for et jordskælv der har været?

Der er optegninger på seismografer temmeligt langt væk, udover det nordlige europa, ud til afstande på 1800 kilometer eller noget i den stil. Det er faktisk større end sådan noget plejer at være.

Hvis vi sammenligner det der var forrige år,som havde centrum i Sydsverige, hvordan var det her så?

Det her ligger i en zone, hvor vi ser jordskælv relativt ofte. Det er det mest aktive område lige op af Danmark. Det der var for godt et år siden, i Sydsverige, kom fra en helt uventet position, hvor der meget sjældent sker noget. Det her var i en zone hvor der kommer noget ind på instrumenterne cirka fire gange om året. Det var også væsentligt større fredag aften end det plejer at være.

Hvis man sammenligner styrken på skælvet i Sydsverige og det i Nord - Vestjylland, hvordan er det så?

Oplysningerne fra seismograferne, viser at det vi lige har haft, var cirka fem gange så stort som det i Sydsverige.

Hvor ofte kan vi mærke jordskælv i Danmark?

Som før nævnt, så er der rystelser cirka 4 gange om året i det område som fredag, men det er ikke så tit de kan mærkes. Måske mellem hvert andet og hvert femte år.

Folk har henvendt sig til DR Nyheder og fortalt om revner i deres hus og andre ødelæggelser, er det normalt?

Nej, det er bestemt ikke almindeligt. Det er normalt, at man bliver lidt forskrækket og hører det knage, klirrende ruder og generelle tegn på, at huset bevæger sig. Måske løse dele der bevæger sig, men ødelæggelser er bestemt ikke almindeligt. Vi har nogle få gange været ude for, at der har været lidt ødelæggelse i nyere tid, men går vi tilbage i tiden, så er det nogle gange i Nordjylland sket, at dele af kirker er faldet ned og det må være de dele, som nemt kunne komme til at knække fra resten af bygningen.

Hvad gør I for at kortlægge begivenheden?

Vi prøver på at få rapporter om, hvordan folk har oplevet det. Vi håber at folk vil benytte www.geus.dk til at fortælle hvad de har oplevet.