Landsindsamlinger bestemmes af gammel lov

Flere foreninger vil stemme dørklokker, men landsindsamlinger er forbeholdt ganske få organisationer. Indsamlingsloven er ikke blevet ændret siden 1971.

Røde Kors er en af de organisationer, der er omfattet af indsamlingsloven. Flere organisationer kritiserer, at landsindsamlinger bestemmes ud fra loven, der blev indført i 1971. (© Dansk røde Kors)

Flere søndage om året bliver danskerne, midt i morgenkaffen og rundstykkerne, bedt om at give lidt til et godt formål, når organisationer som Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse er ude med raslebøssen.

En række foreninger er godkendt til at samle ind fra dør til dør på landsplan, men listen er ikke blevet ændret siden 1971, og der optræder foreninger, der ikke længere eksisterer, skriver Kristeligt Dagblad.

Siden loven blev indført er fire organisationer blevet tilføjet listen, mens flere har fået afslag, fra Justitsministeriet, på at foretage husstandsindsamling.

Loven skal moderniseres

Foreninger som Læger uden Grænser, Frelsens Hær og Hjerteforeningen vil også have lov at stemme dørklokker, og kritiserer indsamlingsloven for at være utidssvarende og uretfærdig.

– Det er ganske enkelt uretfærdigt, at nogle har lov, mens andre ikke har. Jeg synes ikke nødvendigvis, at der skal være flere indsamlingsdage, men man må deles bedre om dem, der er, siger direktør i Læger uden Grænser, Michael G. Nielsen.

Hos Hjerteforeningen undrer man sig over, at organisationer, der ikke længere eksisterer kan forhindre, at nye kan komme til.

- Loven trænger gevaldigt til revision og liberalisering. Jeg mener også, det er en skævvridning, at der kun er en enkelt patientorganisation, der har lov til at lave landsindsamlinger, nemlig Kræftens Bekæmpelse, siger Hans Jørgen Korsholm, konstitueret direktør i Hjerteforeningen.

Politikerne vil se på loven

På Christiansborg er flere partier villige til at kigge på, om indsamlingsloven skal laves om.

- Jeg synes, der er eksempler på organisationer, der er kommet til siden dengang, der er berettiget til at lave landsindsamlinger. Derfor vil jeg gerne være med til at gennemgå loven, siger retsordfører for Venstre Kim Andersen til DR Nyheder

Han mener dog stadig at der skal være en liste med organisationer, der er godkendt til at foretage landsindsamlinger.

- Når man beslutter, at en organisation kan lave indsamlinger, giver man jo samtidig en blåstempling af denne organisation. Så jeg synes stadig, at der skal være en form for kontrol med det, siger Kim Andersen.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er, i følge Kristeligt Dagblad, også positive over for at tage loven op til revision.