Skolebørn er langt mere magtfulde end handicappede, når kommunerne skal spare.
Det skriver Politiken.
Da Vordingborg Kommune således for nylig ville nedlægge to skoler, kom der højlydte protester fra vrede forældre, og alle spareforslag blev droppet.
Men da kommunen bebudede besparelser på et beskyttet værksted for handikappede, demonstrerede 300 brugere og personalet foran rådhuset - forgæves.
Derfor halveres den symbolske løn nu for værkstedets udviklingshæmmede, hjerneskadede og psykisk syge - til cirka en femmer i timen. Samtidig bliver halvdelen af det faste personale fyret. Det skriver Politiken mandag.
»I samme øjeblik, man begynder at diskutere nedlæggelser af skoler, får man hele og halve sogn på nakken; det gør man næppe, når man diskuterer handikappede eller de ældre«, siger formand for Socialudvalget i Vordingborg, Ib Johansen (S) til Politiken.
Professor i statskundskab Poul Erik Mouritzen, Syddansk Universitet, vurderer, at kommunerne har en tendens til at prioritere de stærkeste vælgere.
»Når du som kommunalpolitiker skal gennemføre besparelser, vil det absolut indgå i din beslutning, hvor meget ballade den gruppe du rammer, kan lave. Man vil være tilbøjelig til at gå efter dem, der ikke har et stærkt netværk bag sig«, siger Poul Erik Mouritzen til Politiken. Han forsker i kommuner og velfærdsydelser.