De danske kloakker skal udvides, så de er 30 procent større end i dag, siger en rapport fra Spildevandskomiteen.
Hvis det ikke sker, vil oversvømmede kældre og veje, der ligner kanaler, blive en del af fremtidens hverdag på grund af klimaforandringerne.
Hamrende dyrt
Regningen for at udvide kloaknettet kommer til at lyde på flere hundrede milliarder kroner, hvis kommunerne beslutter sig for at udskifte hele baduljen på én gang.
Det svarer til kommunernes samlede totalbudget for et helt år.
- Det er dyrt, men det er også dyrt at lade være, siger Karsten Arnbjerg, der er lektor i klimatilpasninger ved DTU.
Regningen havner hos forbrugerne
Han hentyder til de enorme summer, det hvert år koster forsikringsselskaberne at udbedre skaderne efter oversvømmelser.
Regningen kan kun havne hos forbrugerne. Det mener Kristian Friis, der er funktionschef i DANVA, som er en interesseorganisation for de danske vand-og spildevandsforsyninger.
- Der er kun én mulighed for at betale; det er over taksterne. Det er forbrugerne, der kommer til at betale, siger Kristian Friis.
Brug naturen
Men Peter Jørgensen, der er chefkonsulent i Kommunernes Landsforenings kontor for teknik og miljø, har et billigere forslag end at fylde undergrunden med beton.
- Man skal sørge for at genetablere våde enge og gamle søer. Man skal indse, at oversvømmelserne vil kunne ske, og så sørge for at lede vandet derhen, så det ikke havner i kældrene, siger Peter Jørgensen.
Forslaget har to positive sideeffekter.
Billigere og godt for miljøet
- Det kan løse mange af problemerne til færre penge og med flere positive sideeffekter. Det vil eksempelvis være godt for kommunernes naturudvikling, siger Peter Jørgensen fra Kommunernes Landsforening, og fortsætter:
- Det er ikke realistisk at klare det hele med betonrør. Det er urealistisk og for dyrt.