Professor: Hovedløst at kræve hårdere straffe

Politikerne står i kø for at kræve hårdere straffe, efter en 16-årig forleden blev idømt fire års fængsel for at have overfaldet en mand til døde. Men det er forkasteligt, at politikerne lader sig forføre af folkestemningen, siger professor.

I store dele af befolkningen er der forargelse over, den straf en 16-årig dreng fik for at have overfaldet og sparket en mand til døde. Straffen lød på fire år. (© DR)

Politikerne står i kø for at kræve hårdere straffe, efter en 16-årig forleden ved byretten i Aalborg blev idømt fire års fængsel for at have overfaldet en mand til døde.

Og på den netværkssiden Facebook har flere tusinde meldt sig i grupper, der kræver den 16-årige hårdere dømt.

Hovedløst krav

Men ifølge Jesper Ryberg, der er professor i etik og retsfilosofi, er politikerne hovedløse i deres fremfærd.

- Straf er altså en meget alvorlig sag, og jeg tror faktisk, at politikerne på det her område lader sig forføre af folkestemningen. Det er forkasteligt, siger Jesper Ryberg til Dagbladet Information.

Heller ikke Flemming Balvig, der er professor i retssociologi, forstår, at politikerne ikke anerkender den forskning, der siger, at straf ikke virker præventivt.

- Det er nok den del af samfundsvidenskaben, vi ved mest om. Der foreligger et omfattende materiale om straf, også internationalt, siger Flemming Balvig om den strafferetslige forskning, der viser, at der ikke er en klar sammenhæng mellem straf og kriminalitet.

Tror ikke på den forskning

Retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, står dog fast på sit krav om hårdere straf.

- Hvis nogen siger, at der ikke er nogen sammenhæng, så er jeg bare ikke enig, så tror jeg ikke på den forskning. Konsekvens har altså en effekt, det tror jeg på, siger Skaarup til Information.

Professor Jesper Ryberg mener, at der er en helt særlig grund til, at politikerne reagerer mod forskernes viden som Peter Skaarup.

- Når man er villig til at indføre hårdere straffe, virker man som en handlekraftig politiker, siger Jesper Ryberg og konkluderer, at politikerne de sidste 10 år har straffet hårdere, uden at der nødvendigvis har været fornuftige argumenter for det.