Skattekroner betaler falske jomfruhinder

Indvandrerkvinder føler sig presset til at få indopereret falske jomfruhinder, hvis de mister deres mødom før ægteskabet. Regningen får regionerne og kommunerne, og det er forkasteligt, mener en kritiker.

Gynækolog, undersøgelse, mødom, kønssygdomme, jomfruhinde (© DR)

Blandt nogle indvandrergrupper er det mere end svært for piger at blive gift, hvis de har mistet deres jomfruhinde.

I enkelte tilfælde vurderer praktiserende læger, gynækologer eller socialrådgivere, at kvinden er truet på livet - og så indopereres en ny jomfruhinde, og regningen sendes til regioner og kommuner.

Gynækolog Lasse Raaberg er en af de læger, som i løbet af de sidste 10 år på henholdsvis Rigshospitalet og Odense Universitetshospital har lavet cirka 10 rekonstruktioner af jomfruhinder.

- Når jeg har foretaget indgrebet, har det altid været drøftet på et morgenmøde med andre læger inden. Jeg synes, at man må vurdere individuelt, om et indgreb skal bevilges, for verden er ikke sort og hvid, siger han.

Afværger udstødelse eller æresdrab

Det er den heller ikke i den kommunale verden. Furesø Kommune har en enkelt gang inden for det sidste år valgt at betale for en falsk jomfruhinde på en privat klinik.

Ydelseschef Flemming Sommer vil ikke kommentere den konkrete sag. Han fortæller, at hvis socialrådgiveren vurderer, at det af sikkerhedsmæssige årsager er nødvendigt med en operation, fordi den kan afvæbne eksempelvis udstødelse fra familie eller æresdrab, så kan kommunen med loven i hånden gå ind og betale.

At det offentlige betaler for genetablering af jomfruhinder er ikke ny viden for overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Morten Lebech.

Ligeledes har gynækolog Christina Felding fra sin privatklinik flere gange faktureret et styk mødom til kommunerne. Her lyder regningen på 4500 kroner.

For det beløb kan kvinder sløre deres aktive seksualliv. I nogle kulturer skal kvinden nemlig bevise sin uskyld ved blod på lagnet efter bryllupsnatten. Hvis hun ikke kan det, risikerer hun at blive dømt som "utugtig".

Blåstempler mødommens symbolik

Men det legitimerer ikke, at kommunerne og regionerne betaler for operationen, mener sygeplejerske, socialrådgiver og forfatter til bogen "Mødom på mode", Christina Aamand.

- Samfundet blåstempler faktisk den symbolværdi mødommen har, og siger indirekte til pigerne: "Ja, det er rigtigt, I mangler da noget, kom, så betaler vi". De gør pigerne en bjørnetjeneste, siger hun, og kalder det "forkasteligt".