S-formand: Afskaf folkeafstemninger om EU-traktater

Helle Thorning-Schmidt vil afskaffe folkeafstemninger om EU-traktater i hele Europa og erstatte dem med parlamentariske vedtagelser i enstemmighed. Til gengæld skal vælgerne spørges hvert syvende eller tiende år, om de fortsat vil være med i Unionen.

Helle Thorning-Schmidt vil afskaffe folkeafstemningerne om EU i hele Europa. (© Scanpix)

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, foreslår, at man afskaffer folkeafstemningerne om traktatændringer i EU og lader de enkelte landes regeringer godkende fremtidige traktatændringer. Det skriver Dagbladet Information.

QuickVote: EU-afstemning

Til gengæld skal alle medlemslandene i stedet have regelmæssige folkeafstemninger om selve EU-medlemskabet.

- Det er et paradoks, at mange vælgere tilsyneladende siger nej til at ændre ved spillereglerne og paragrafferne i Den Europæiske Union, samtidig med at de samme befolkninger ifølge alle meningsmålinger er glade for EU som sådan - glade for det europæiske fællesskab. De vil ikke melde sig ud, men de reagerer skeptisk over for at ændre spillereglerne, altså paragrafferne. Det kunne jo være fordi formelle paragraffer slet ikke egner sig til folkeafstemninger. Den irske afstemning handlede jo også om alt muligt andet end traktaten, siger Helle Thorning-Schmidt til Information.

Chokerede kolleger

Thorning-Schmidt var i går til møde med resten af Europas socialdemokratiske partiledere og regeringsledere i paraplyorganisationen PES, og her fremsatte hun forslaget for sine europæiske kollegaer.

- Jeg mener, der er brug for nye svar, og jeg kan naturligvis ikke bestemme over, hvordan andre lande vil godkende EU-spørgsmål. Men jeg kan foreslå til mine partifæller i Europa, at vi sætter et emne til debat, og det har jeg gjort i dag. Og mit forslag er enkelt: Hvorfor ikke vedtage paragrafændringer i enstemmighed - den nationale vetoret bevares med andre ord - og så anvende det direkte demokrati, folkeafstemningerne, dér, hvor de giver mest mening: I store spørgsmål, hvor der er et klart valg. F.eks. om man vil være med i fællesskabet eller ikke. Det skal naturligvis afgøres demokratisk, og det kan man så spørge befolkningerne om f.eks. hvert syvende eller hvert tiende år.

- Hvad sagde dine europæiske socialdemo-kratiske kolleger til dine tanker?

- De var vist ret chokerede over, at jeg overhovedet kunne foreslå noget sådant, ler hun.

ExternalContent