Danmark halter bagefter, når det handler om at få dømt gerningsmændene i sager om kvindehandel.
Det viser tal fra FN, og hvis skuden skal rettes op, skal der afsættes flere ressourcer, og problemet skal tages alvorligt på højeste sted politisk.
Virker som for få
Ifølge en ny rapport fra FN om emnet har Danmark kun haft held til at få dømt otte personer for menneskehandel, hvilket i Danmark primært er kvindehandel til prostitution. Det er langt færre end f.eks. Belgien, hvor antallet af dømte er 170.
Det er et symptom på, at alt for mange lande er bagefter, når det handler om at slå ned over for kvindehandlere, mener Antonio Maria Costa, direktør for FN's agentur for narkotika og kriminalitet, UNODC.
- Vi er meget langt bagefter i en stor del af Europa og verden. Når man ser på tallene fra Danmark, er det svært at sige, hvor højt antallet af dømte burde have været. Men hvis man sammenligner med Belgien, hvor der bor dobbelt så mange og som har dømt 20 gange flere, så virker det som for få. Forklaringen er næppe, at belgierne er mere perverse end danskerne, siger Antonio Maria Costa til Ritzau.
Traumatiserede som torturofre
FN's globale initiativ mod menneskehandel, UN.GIFT, står bag konferencen i Wien, hvor flere end 1000 personer fra over 100 lande er med.
En af organisationerne bag UN.GIFT er organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa, OSCE. Her fungerer Finlands tidligere sundheds- og socialminister, Eva Biaudet, som særlig repræsentant i kampen mod menneskehandel.
- Forskning viser, at ofrene er traumatiseret på samme måde som torturofre. Det påvirker deres evne til at huske detaljer, ud over at de er hunderædde for at vidne, siger hun.
Derfor skal myndighederne ifølge både hende og Costa sørge for, at ofrene for menneskehandel kan få den nødvendige rådgivning, advokatbistand og en tolk, der taler deres sprog. Det er også nødvendigt at give ofrene tryghed, så de føler sig sikre mod de bagmænd, der måske har banket dem og voldtaget dem adskillige gange.