Flytter væk for at undgå naboens røg

Kræftens Bekæmpelse får mange henvendelser fra borgere, der er generet af naboens røg - nogle flytter endda for at undgå passiv rygning. Nu vil organisationen undersøge, hvor stort problemet er med naborøg.

- Det er lige meget, om det er forår, sommer, efterår eller vinter, så åbner jeg min altandør for at få stanken til at forsvinde.

Sådan siger en beboer i en boligblok på Amager, som kender alt til lugten af røg, til Radioavisen.

QuickVote:

Og Kræftens Bekæmpelse får også mange henvendelser fra bekymrede borgere, der er generet af naboens røg.

Organisationen er ikke i tvivl om, at folk er udsat for passiv rygning, hvis de kan lugte naboens røg.

Undersøger problemet

Overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen, siger, at røgen og de kræftfremkaldende stoffer kan vandre fra etage til etage. Hun kender til eksempler på folk, der føler sig nødsaget til at flytte, især familier med småbørn.

- Vi har modtaget så mange henvendelser, at vi nu er gået i gang med at undersøge problemets omfang ved hjælp af spørgeskemaer, siger overlægen til Radioavisen.

Luk utætheder

Hos Statens Byggeforskningsinstitut får seniorforsker Lars Gunnarsen også mange opkald fra bekymrede borgere. Han råder til, at man lukker utætheder så godt man kan - det gælder både i plankegulve, omkring døre og der hvor rør er ført igennem gulv, loft eller vægge.

Det hjælper også at holde ventilationssystemet ved lige. Men det hele kan kun gøre problemet mindre. Det kan ikke helt fjerne den skadelige røg, skriver Metroxpress.

Ingen regler

I USA opføres der nu røgfri boligblokke, men den udvikling er ikke nået til Danmark, oplyser Boligselskabernes Landsforening.

Kun private udlejere kan bestemme at folk ikke må ryge i deres lejligheder - almene boligselskaber må ikke lave den slags regler.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53396ee66187a218a05b5c21