EU vil slække på fødevarekontrollen for virksomheder med under 10 ansatte og en omsætning under 15 millioner, skriver Politiken.
Målet er at lette hverdagen for mindre virksomheder som kan føle de er ved at drukne i papirarbejde.
Det vil være aktuelt for slagterier, pizzarier, købmænd, bagere, grillbarer og bagere, men danske myndigheder er imod forslaget.
Okay med indpakkede varer
- Vi er tilhængere af at lette de administrative byrder for virksomhederne og vil godt fjerne egenkontrollen hos dem, der kun sælger øl, vin, dåsevarer og lignende. Men det her vil betyde en større risiko for, at der bliver solgt fødevarer, som kan gøre forbrugerne syge, siger kontorchef Paolo Drostby fra Forbrugerministeriet til Politiken.
Helt præcist vil EU slække på den såkaldte egenkontrol, hvor virksomheder selv udfylder et skema hver dag.
Men det er ingen garanti for at der er rent i en butik, mener slagter Jesper Malling.
Gør rent uanset
- Der bliver ikke mere rent af, at jeg skriver det ned, siger Jesper Malling til Politiken. Han mener at en ordentlig slagter med respekt for sig selv vil gøre godt rent hver dag uanset papirer.
Eksperter på området er uenige om effekten af egenkontrol.
Nogen mener det er problematisk at det er udbyderne selv som skal foretage kontrollen, mens andre mener det er med til at forbedre hygiejnen trods alt.
Ræv vogter gæs
- Egenkontrol svarer til at sætte ræven til at vogte gæs, siger bromatolog Orla Zinck.
Men ikke alle er enige i det synspunkt.
- Hvis kontrollen bliver fjernet vil flere blive syge, lyder advarslen fra bromatolog Gitte Gross, der er leder af Videnscenter for fødevarer og sundhed og selv har arbejdet som fødevarekontrollant.