Flere på kontanthjælp kan betale regninger

Trods loft over kontanthjælpen har færre kontanthjælpsmodtagere problemer med at betale deres faste udgifter, end de havde under regeringen Nyrup Ramussen. Det viser en rapport fra Socialforskningsinsituttet.

Færre på kontanthjælp kan ikke betale deres faste udgifter (Foto: © THOMAS SJØRUP, Scanpix)

Antallet af kontanthjælpsmodtagerne der ikke betaler deres faste udgifter, er faldet. Det viser en ny rapport fra Socialforskningsinstituttet, skriver Berlingske Tidende.

Det er stik imod meldinger fra en række organisationer og partierne til venstre for regeringen.

I 2000 undlod 13 procent af kontanthjælpsmodtagerne at betale deres husleje på grund af økonomiske problemer. Det tal var i 2006 på 10 procent.

Flere betaler el, gas og telefon

Og når det gælder regninger for el, gas, telefon og lignende, så er ikke-betalerne gået fra 28 procent i 2000 til 17 procent i 2006.

Børnepasningen havde 11 procent problemer med at betale for i 2000 - i 2006 var det kun tre procent.

Regeringen har ellers indført et loft over kontanthjælpen, med den hensigt at det skal kunne betale sig at tage et arbejde, fremfor at være på offentlig forsørgelse.

Loft har ikke givet flere ikke-betalere

Ifølge SFI's rapport har loftet altså ikke betydet, at flere i dag har problemer med at betale deres regninger.

- Der er selvfølgelig nogle, som bliver ramt af det, men så er der åbenbart andre, som har bedre råd. Gruppen af kontanthjælpsmodtagere er som helhed ikke blevet dårligere stillet som følge af kontanthjælpsloftet, siger Henning Bjerregård Bach, der har lavet rapporten for SFI.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen glæder sig over tallene, og han mener, at rapporten fra SFI dokumenterer, at regeringens kritikere skyder med løst krudt.

Vil se nærmere på tal

En af regeringens kritikere på området, SF-formand Villy Søvndal, vil ikke på stående fod tage SFI's rapport for gode varer.

- Det er et overraskende budskab. Jeg synes, det er ret indlysende, at når man tager penge fra folk, så har de færre til rådighed, og det fortjener sådan set ikke en lang akademisk diskussion. Jeg vil gerne se lidt nærmere på de tal, inden jeg bøjer mig for dem, siger Villy Søvndal.

Også Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, var i går overrasket og havde brug for mere tid til at sætte sig ind i rapporten.