Det er på tide at overveje lovindgreb mod reklamer til børn om slik, sodavand og usund junkfood.
Det foreslår professor i Human Ernæring, Arne Astrup, i en ledende artikel i det nye nummer af Ugeskrift for Læger.
Problemet er, at danskerne spiser sig fede som aldrig før, uanset alle forsøg på forebyggelse. Derfor er det på tide at slagte nogle hellige køer og lovgive mod reklamer, der frister med slik, sodavand og usund junkfood, især til børn, hedder det i tidsskriftets leder.
Giftigt miljø
Vi lever i et nærmest giftigt miljø af tilbud og reklamer, der konstant presser os til at købe usund mad og drikkevarer, lyder argumentationen.
Det er et pres, som det kræver stor viljestyrke at stå imod, og den har specielt de dårligst stillede i samfundet ikke.
Følgesygdomme af junkfood
Landsforeningen af Overvægtige støtter Arne Astrups forslag.
- Vi får så mange følgesygdomme af al den junkfood, vi kan få. Det bider sig selv i halen, siger landsforeningens formand, Nina Frahm, til Radioavisen.
Europæisk løsning
- Markedsføring af usunde fødevarer over for børn er et stort problem. erkender familie- og forbrugerminister Carina Christensen.
- Der er for mig at se ingen tvivl om, at løsningen skal findes på europæisk plan. Tv-reklamer rettet mod børn er et godt eksempel: Børn ser flere kanaler end de danske. Derfor ville et entydigt dansk forbud ikke have samme effekt som fælles europæiske regler. Jeg vil presse på EU-kommissionens arbejde om fælles regler på området. Samtidig vil jeg kraftigt opfordre virksomhederne til at påtage sig et ansvar i deres markedsføring, fortsætter ministeren.
Jørgen Winther, der er læge og sundhedspolitisk ordfører for Venstre er enig med ministeren. Men der bør ske noget i sagen, siger han.
- Sådan er politik. Det går desværre ofte alt alt for langsomt, siger han.
- Men det må altså være i EU-regi, at vi sørger for at få et forbud mod reklamer for sukkerholdige ting til børn, siger Jørgfen Witnher til Orientering Aften på P1.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532c785ea11f9d0ee03e1e3b