Mænd er mere pjevsede end kvinder

Mænd har svært ved at gå til lægen, men når de først er kommet ind i sygehusvæsenet, så er de ynkelige og indlagt i flere dage end kvinder. Lægefaglig direktør håber at skabe en debat om tendensen.

De ligger lidt længere i sengen, når de er syge, end kvinderne gør. (Foto: © scanpix/corbis, scanpix/corbis)

Det tager to dage længere at behandle en lungebetændelse på en mand end på en kvinde, og mænd bringes oftere end kvinder til sygehus under udrykning. Det viser en svensk undersøgelse.

- Men den gælder også herhjemme, siger lægefaglig direktør i Frederiksborg Amt, Anders Kyst, til Helsingør Dagblad.

Ikke bare snak

At mænd er nogle pjok, når det gælder sygdom, er da heller ikke en påstand, som Anders Kyst vil modsige. Også statistikken viser da nemlig, at mænd gennemgående er mere pjevsede end kvinder:

For eksempel er kvinder indlagt i kortere tid end mænd. Hvor en mand i gennemsnit er indlagt 8,2 dage, optager en kvindelig patient kun en hospitalsseng i 7,4 dage.

Handler om at se symptomerne

At mænd ligefrem er nogle pjok, er dog en forsimpling. Der er nemlig en forklaring på de "pjevsede" mænd, forklarer Svend Aage Madsen, der er formand for Selskab for Mænds Sundhed.

- Flere undersøgelser peger på, at mænd kommer for sent til den praktiserende læge, og derfor bliver de diagnosticeret for sent. Dermed får de behov for mere indgribende behandling, siger han til DR Nyheder.

Han understreger også, at når mænd ikke opdager symptomer og kommer til lægen i tide, så er det med til at forkorte deres generelle levetid, der er kortere end kvinders.

- De dør af ting, som de ikke behøver dø af - det gælder både sygdomme og ulykker, siger Svend Aage Madsen til DR.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532fbeff6187a21b2cf174da