Hård kritik af EU's aftale om torskefiskeri

Østersøtorsken er en død sild, siger WWF Verdensnaturfonden om EU's aftale for fiskekvoter i Østersøen. Også oppositionen er kritisk. Det EU-kritiske parti, DF, bakker op om ministeren.

Oppositionen og naturorganisationer kritiserer aftalen om fiskeri i Østersøen. (Foto: © Torben Christensen, Scanpix)

Østersøtorsken er en død sild, siger WWF Verdensnaturfonden om EU's aftale for fiskekvoter i Østersøen i 2007, og i Folketinget ses fødevareminister Hans Christian Schmidts aftale som noget, katten har slæbt ind.

Oppositionen håber at bringe ham i mindretal, og fra de afgørende stemmer på tinge høres noget nær en jamren: EU-ordfører Morten Messerschmidt betoner, at det at være støtteparti for dansk EU-politik somme tider indebærer, "at man må vælge det mindste af flere onder".

DF støtter minister

Fødevarerministeren har stadig DF's støtte "på betingelse af", at der "gåes anderledes hårdt til værks mod de lande, hvis fiskere forbryder sig. Det er fuldstændig uacceptabelt, at polske fiskere presser kvoterne, så det rammer danske fiskere.

Hans Christian Schmidt kalder aftalen om mellem 6 og 10 procents nedskæring for et "bæredygtigt" kompromis. Ifølge ministeren stemte Polen, det værste synderland når det gælder overfiskeri, imod den aftale, EU-landene indgik tirsdag aften i Luxembourg.

- Det er hårrejsende. EU har dødsdømt den baltiske torsk til fordel for kortsigtede økonomiske interesser, siger Carol Phua fra WWF.

Anbefaler stop for fiskeri

Eskild Kirkegaard, Danmarks Fiskeriundersøgelser, siger:

- Der er ingen tvivl om, at der er blevet overfisket. Vi har anbefalet, at man stopper fiskeriet i en periode.

Hans Christian Schmidt forsvarer sig med, at han også er nødt til at tage hensyn til små fiskesamfund.

- Danmark fører an, når det gælder rovfiskeri af Østersøtorsken, siger Svend Auken, EU-ordfører for Socialdemokraterne.

Konference i Danmark

Det skader Danmarks anseelse, at regeringen finder flertal med DF, hver gang regeringen er i vanskeligheder i EU-politikken, lyder det. Kollegaen Bjarne Laustsen peger på, at regeringens indsats mod overfiskeri kan aflæses af det faktum, at man har fjernet kontrolskibet "Viben" fra Østersøen. Også de radikale er kritiske.

Schmidt forsvarer sig med, at han har fået lovning på, at der vil blive holdt en konference om overfiskeri, måske oven i købet på dansk grund. Messerschmidt tror, det bliver mere end bare snak:

- Det kan jo godt være, at man kan gøre polakkerne begribeligt, at de risikerer bøder.