Én dags forberedelse. Det var, hvad den 33-årige kaptajn af reserven Sebastian Mernild fik til at forberede sig på at overtage ansvaret for 28 soldater i Afghanistan.
Han skulle sendes til det område i den sydlige del af landet, hvor der udkæmpes nogle af de blodigste kampe i dansk militærhistorie.
- Informationsniveauet var ikke godt nok. Jeg var ikke klædt godt nok på til opgaven, inden jeg tog afsted, siger han til Radioavisen.
Kunne være endt grusomt galt
Afghanistan er en utrolig kompleks mission, fortæller Sebastian Mernild til Politiken.
- Det kunne sagtens være endt grusomt galt. Uvisheden og frygten var ulidelig, fortæller han.
Det er første gang en af de hjemvendte soldater fra Sydafghanistan står frem med så kraftig kritik af den danske mission i landet.
Kritikken kommer efter flere ugers diskussion om, hvorvidt den danske styrke er godt nok forberedt på opgaven i Afghanistan.
290 danske NATO-soldater er havnet i en guerillakrig, hvis blodighed er kommet bag på alle.
Meget på spil for Taleban
Hos Forsvarsakademiet erkender Afghanistan-eksperten, at NATO-missionen i Sydafghanistan kunne have været bedre forberedt.
- Talebanerne har meget på spil i syd, som er deres sidste bastion og største økonomiske fundament. Det burde nok have sendt nogle signaler til dem, der har planlagt denne mission, siger han.
Også forsvarets fagforeninger, Centralforeningen for Stampersonel og Hærens Konstabel- og Korporalsforening (HKKF) kritiserer den hastige udsendelse af Sebastian Mernild.
- Der skal være tid til at træne folk, der skal sendes ud. Det er et must. Vi taler om menneskeliv. Soldaterne i Afghanistan kan ikke leve med at få sendt ikke-velforberedte ledere ned, siger Flemming Vinther Nielsen, som er formand for HKKF.
HOK: Udsendelsen var akut
Hærens Operative Kommando siger, at man normalt bruger "et varierende antal uger" på at forberede soldaterne på at blive sendt ud på missioner, men at der i det aktuelle tilfælde var tale om en akut udsendelse.
- Nogle gange bliver Forsvaret nødt til at sende folk ud med kort varsel. Dette tilfælde var akut, men alligevel stoler vi skam på, at folk, der siger ja til at blive sendt ud, også føler sig klar til opgaven, siger oberst Jens Kofoed fra Hærens Operative Kommando til Politiken.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a20586187a21d78e6605c