4.100 danskere reddet til Syrien

Den største redningsindsats i nyere tid har hentet i alt 4.100 danskere fra Libanon til Damaskus. 1.500 forventes hjem til Danmark i løbet af onsdag. Et græsk skib skal sejle danskere til Cypern.

Grækenland har evakueret sine statsborgere fra Libanon med. I morgen ventes det danske udenrigsministerium at gøre det samme med et chartret skib. (Foto: © Nabil Mounzer, Scanpix)

4.100 danskere er evakueret fra Libanon til Damaskus, og 2.500 venter til aften på et fly fra den syriske hovedstad til København, oplyser Udenrigsministeriet.

Dermed er antallet af danskere i Libanon langt højere end det, som ministeriet oprindeligt meldte ud.

- Det første tal baserede vi på de danskere, der havde registreret sig hos Udenrigsministeriet eller ambassadekontoret i Beirut. Men vi har hele tiden regnet med, at der var flere, siger Jens-Otto Horslund, der er kontorchef i Udenrigsministeriet.

Flere har henvendt sig

Han oplyser blandt andet, at omkring 400 danskere i første omgang ikke ønskede at forlade Libanon.

- Men efterhånden som trykket i Libanon er steget, er der blandt andet flere af dem, som har henvendt sig, siger kontorchefen.

Der har været tryk på luftbroen fra Damaskus, og alene i morgen forventer Udenrigsministeriet, at 1.500 danskere kommer hjem.

Selv om opsamlingsstedet i Beirut på et tidspunkt var tømt i løbet af dagen, er der igen dukket nye op. Udenrigsministeriet satser på at sende dem afsted med et græsk skib, som den danske regering har chartret. Skibet har plads til 850 passagerer, og så mange danskere er der ifølge ministeriet langt fra tale om. Derfor skal også andre EU-borgere med skibet, der sejler til Cypern.

Venter på sikkerhedsgaranti

Der mangler dog fortsat en israelsk sikkerhedsgaranti på søsiden, men det håber ministeriet falder på plads til i morgen, når skibet lægger til i Beirut. Håbet baserer ministeriet blandt andet på, at et norsk og et fransk skib har sejlet til Beirut.

Der er omkring 260 danskere på et andet opsamlingssted i byen Sidon 50 kilometer syd for Beirut. De venter dog fortsat på en sikkerhedsgaranti. I det farlige Sydlibanon er der angiveligt flere hundrede danskere. Det er her, hvor israelerne har kastet flest bomber.

Mange veje og broer er ødelagt i området, og flere danskere, Udenrigsministeriet har været i kontakt med, tør ikke køre til Sidon, som ministeriet ellers anbefaler.

Meldingen fra Udenrigsministeriet er dog også, at man kun skal rejse, hvis folk på stedet selv føler, at det er sikkert.