Flere studerende sætter sig i stor gæld

Forskrækkelsen for forældregenerationens studiegæld er vendt til farlig optimisme. Stadig flere studerende står med kæmpegæld. Næsten 500 har en gæld på over en kvart million kroner.

Universiteterne er alarmeret over, at stadig flere studerende optager store lån, mens de læser. (© DR)

Stadig flere studerende låner sig til en kæmpegæld under uddannelsen. På fire år er antallet af nyuddannede med en slutgæld på over 150.000 kroner til SU-styrelsen steget med 50 procent til 4.400 sidste år, skriver Urban.

QuickVote: Afstemning om studerendes låntagning

Jakob Lange, formand for SU-Rådet og studiechef på Københavns Universitet, finder udviklingen alarmerende:

- Alt tyder på, at det fortsætter, fordi vi kun måler på dem, der er færdige med uddannelsen. Der er masser af studerende, der har det samme mønster, og det går ikke. De kan ikke betale gælden tilbage og misligholder deres lån, siger han.

Kvart million i gæld

480 nyuddannede toppede statistikken for 2004 med en gæld hver på over en kvart million kroner.

Låntagerne er fordelt mellem studerende, der mangler SU-klip og tager slutlån, forældre, der har svært ved at få familieøkonomien til at hænge sammen - og ubekymrede studerende med alt for dyre vaner. Især den sidste gruppe har brug for bedre vejledning, mener Jakob Lange.

Højt forbrug

- Ud over forsørgerne er det en skønsom blanding af studerende med for høje boligudgifter og for højt forbrug. Altså ikke folk, der har det dårligt. For ti år siden hang bevidstheden om forældregenerationens studiegæld som en sort sky over de studerende. Men i dag er forskrækkelsen vendt til en farlig optimisme, siger Jakob Lange.

Han venter på, at undervisningsminister Bertel Haarder tager stilling til, om der skal sættes ind med en informationskampagne.

Herunder ses en debat, som blev sat i gang 7. september. Den er lukket, men indlæggene kan stadig læses.