Et brækket ben, hjernerystelse eller lidt for tæt kontakt med en skarp kniv. På mange arbejdspladser er risikoen for at komme til skade stor. Det kan aflæses i statistikkerne, der viser, at der på et år bliver indrapporteret omkring 40.000 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet.
Men nu viser en ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk klinik i Herning, at mange flere rent faktisk kommer til skade, end statistikkerne fortæller.
Speciallæge ved arbejds - og miljømedicinsk klinik i Odense Flemming Lander har været med til at lave undersøgelsen for den faglige hovedorganisation LO:
- Her kan vi se, at en stor del af de arbejdsulykker, der er registreret på skadestuen, ikke er blevet anmeldt til Arbejdstilsynet, siger Flemming Lander til Magasinet Penge på DR1.
En del af de urapporterede ulykker er små og ville typisk ikke give mere end én dags fravær. Men der er også et stort antal alvorlige ulykker, der ikke bliver anmeldt.
- Vores undersøgelse viser, at en tredjedel af de alvorlige skader, altså skader der giver et sygefravær på mere end en dag, ikke fremgår af Arbejdstilsynets register. Det kan være ætsningsskader, knoglebrud, rygskader og amputationer, siger Flemming Lander.
I LO giver det grund til bekymring. Det er arbejdsgiverens pligt at indberette arbejdsskaderne, men sker det ikke, kan det koste de ulykkesramte dyrt. For muligheden for at få erstatning for mén og tabt erhvervsevne glipper, hvis skaden ikke anmeldes. Chancen for erstatning mistes også på længere sigt.
- Lønmodtagere, der ikke får anmeldt deres arbejdsulykke, får den ikke vurderet i Arbejdsskadestyrelsen og risikerer derved at gå glip af en eventuel arbejdsskadeerstatning, også hvis de negative følgevirkninger først viser sig efter flere år, siger Lizette Riisgaard, næstformand i LO.
Og det er ikke den eneste konsekvens, mener Lizette Riisgaard:
- Det er også et problem for den forebyggende indsats på virksomheden, hvis en given arbejdsulykke ikke anmeldes, fordi man så risikerer at overse potentialet i at forebygge og undgå arbejdsulykker, siger hun.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening anerkender arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Karoline Klaksvig, at der findes underrapportering sted. Men hun forklarer det først og fremmest med uvidenhed.
- Små virksomheder, der måske ikke har erfaring med de her ulykker, kender måske ikke reglerne og ved simpelthen ikke, at skaderne skal anmeldes, siger Karoline Klaksvig.
Derudover påpeger hun, at der kan være tale om virksomheder, der ikke er del af det såkaldte etablerede arbejdsmarked, atlså populært sagt sort arbejde.
- Hvis man sætter de ansatte til farligt arbejde, ikke betaler skat og moms, så anmelder man nok heller ikke de ulykker der sker, siger DAs arbejdsmiljøchef.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5524bdfd6187a40804fc9836
Der er meget mere om omkostningerne ved arbejdsulykker i Magasinet Penge i aften, 21.55 på DR1.